Den fantastiska Mantis shrimp

Här ser ni en av mina favoriter på havets botten. Jag har beundrat den, fascinerats av den, fruktat den, simmat som en galning efter den och nu så saknar jag den. Jag tror inte att den finns i dessa vatten runt Bahamas. Låt mig presentera en Mantis Shrimp.

 

(Fotot ovan taget av; sandstep http://www.flickr.com/photos/sandstep/76092523/)



(ovan: för mig okänd fotograf eftersom bilden finns överallt på internet)


(fotot ovan taget ifrån: http://www.colourlovers.com/blog/2008/06/01/beyond-the-rainbow-with-the-mantis-shrimp)

Inte nog med att den ser så cool och vacker ut. Den har ett effektivt, inbyggt, klubbliknande vapen som den dödar sin föda med. Som dykare ska man inte sätta näsan för nära för den kan slå sönder glaset på cyklopet (ännu värre om den träffar näsan...aj aj aj) och den kallas även ibland för "thumb breaker", ni förstår kanske varför. Den har det snabbaste slaget i djurens värld: 23m/sekund !!!!!

Så här står det på WIKIPEDIA:

"...these two weapons are employed with blinding quickness, with an acceleration of 10,400 g and speeds of 23 m/s from a standing start , about the acceleration of a .22 caliber bullet. Because they strike so rapidly, they generate cavitation bubbles between the appendage and the striking surface. The collapse of these cavitation bubbles produces measurable forces on their prey in addition to the instantaneous forces of 1,500 newton that are caused by the impact of the appendage against the striking surface, which means that the prey is hit twice by a single strike; first by the claw and then by the collapsing cavitation bubbles that immediately follow.  Even if the initial strike misses the prey, the resulting shock wave can be enough to kill or stun the prey."

Alltså, även om ett byte har tur att överleva ett slag som missade, så kanske man dör av bubbel-attacken som kommer efter slaget. Det kallar jag ett hårt slag.

Som om färgprakten och världens snabbaste slag inte vore nog... De kan se ultraviolet, infrarött och sex olika typer av polariserat ljus!!!!! Allt för att kunna upptäcka byten som gömmer sig i vatten med dålig sikt. Jag är imponerad!!!

Den kan bli ca 30 cm lång men det finns små och mindre färgglada varianter också. Ni kan titta på denna filmsnutt nedan... om ni vågar ;) . Och tänk nu inte: Nää va läskigt, jag vill aldrig träffa på en sån!!!

Hmmm.... jag måste formulera om mig, som moralmamman har lärt mig. Jag skulle ha sagt: Tänk såhär: Vilken fantastisk varelse, jag skulle vara en lyckans ost om jag fick se en sån i verkligheten. Jag anser att det är precis som med hajar: Vår rädsla är obefogad eftersom det oftast är vårt eget fel eller djurets misstag om vi blir attakerade


 

Såg ni hålet i krabba nr 2 efter attaken? Vilken smäll!

Jag vill äta upp min tvål

Vi har en hälso-tvål av Neemört och mint. Den luktar så smaskigt att jag blir vrålsugen på att äta...mint. Jag tvättar mig och fantiserar om mint-choklad, mint-glass eller kanske mint-lakrits?? Jag blir nästan lite sur på Mario som köper tvålen (trots att den är jättebra) eftersom jag inte kan duscha och äta mint samtidigt. Dessutom finns här inget stort utbud av goda mint produkter, förutom tvålen... Jag skulle hellst av allt vilja äta en sådan där "mint-choklad-flicka" som min mamma alltid brukade köpa när jag var liten. Det var en chokladkaka med mint i som hade utgutelsen av en flicka på hela framsidan av kakan. Den önskar jag mig nu. Tyvärr finns den nog inte att köpa längre (och definitivt inte på Bahamas).

På tal om att äta så måste jag dela med mig av ett grapefrukt-trick. Min vän som bor i "katthuset" har visat mig hur man "flår" en grapefrukt. Jag vet inte vad det heter i matsammanhang men "att flå" var det bästa jag kunde komma på.

"Tricket" måste jag tillägna min syster eftersom hon gillar grapefrukt och vi brukade dela på en och äta med sked.

Så här gör man:

Skär av ändarna på grapefrukten så att inget vitt syns.



Skär sedan av kanterna så att, återigen, inget vitt syns. Fortsätt att skära bort skalet hela vägen runt.



Skär sedan längs ena kanten på en av "väggarna" på klyftorna in mot mitten. Sedan kan man vända kniven uppåt och "bara" dra längs den vita klyft-väggen tills klyftan kommer ut. Den första klyftan är alltid lite svårare att "dra ut" eftersom det inte finns mycket rum. Efter den första klyftan går det lättare.



Voila!! Sedan har man goda grapefrukt-klyftor utan "skinn". Det var inte alls så invecklat eller svårt som jag trodde.



Jag brukar lägga klyftorna i en djup tallrik och sedan krama ur saften ur skinn-klumpen som är kvar. Min vän också upplyste mig om att man ska skära frukten på antingen en tallrik eller en skärbräda med skåror i, då kan man ta tillvara på saften som kommer ut när man skär ut klyftorna.

Enzo och jag brukar sätta oss i soffan och äta grapefrukt på detta vis. Han ÄLSKAR det!! Och han blir galen om han inte får dricka upp ALL juicen när vi har ätit upp. Jag försäkrar honom om att mamma och bebisen i magen också måste få dricka grapefruktjuice. Det går han motvilligt med på.

Någon har upplyst mig om att när man är sugen på någonting att äta och man går där och gläpper i kylskåpet och funderar och funderar, men man inte kan komma på vad det är som man är sugen på. -Då är det apelsiner som man ska smälla i sig. (Observera att detta är en mycket oventenskaplig information) Jag tror då att det går lika bra med grapefrukt. (Inte selleri... som någon sa.... )

Nu är svamlerierna slut och ni får svamla vidare själva. Min man säger ofta skämtsamt till mig att : "You have so much to say about nothing..."

lågvatten

Idag har det varit bra strandväder. Inga mera regnmoln, bara lätta moln och vindstilla. Hela familjen passade på att åka till stranden i vår gamla hemort. Det var lågvatten och det är alltid spännande att se hur stranden ser ut då.





Enzo hittade en kompis på stranden. De kastade sand tillsammans.



Lillen fick springa av sig ordentligt och sov sedan som en stock.

Eftersom allt här inte är vackert så måste jag nu ge er lite kontraster till stranden. Så här ser, som jag anser, den fulaste delen av den lilla staden ut där vi bor. Bilden är tagen 9.30 på morgonen så trafiken är frånvarande.



Vilka kontraster va?


Tips för regniga dagar.

Nu har det regnat i fyra dagar.



Istället för att vattna har jag behövt att tömma krukorna på vatten. Tyvärr tror jag att gurkplantan dog av blåsten, bladen är otroligt känsliga mot blåst. Det intressanta är att plantan koncentrerade sig på EN av gurkorna och alla de andra skrumpnade. Så jag fick iallafall en gurka. Ni ser gurkan på den halvdöda plantan till höger i ovanstående bild.

Eftersom det har regnat så har vi hållit oss inne och varit lite kreativa. Jag har virkat bollar, så kallade "hacky sacks". Jag fyllde bollarna med grötris. Bra att lära sig jonglera med.



Mönstret till bollarna är taget ifrån http://www.craftbits.com/ under "crochet patterns". Mönstret heter "Hacky Sack Foot Bag"

Det var ett perfekt projekt för regniga dagar eftersom man sedan har något att leka lite med och bränna lite energi.

Nästa projekt blev att sy ett risbälte som man kan värma och ha till onda ryggar, etc. Att sy samtidigt som en 17 månaders kille busar var höjden av svårighet!!! Han drar i tyget samtidigt som man försöker sy, drar i trådarna. springer iväg med saxen. drar ut sladden till symaskinen, och trampar på pedalen när man inte är beredd.... Listan kan göras lång, men han tyckte det var jättespännande att "sy"

Tillslut fick han äta lite mat så att det blev lugn och ro att sy.

Så här såg sy-röran ut.



Bältet blev en present till en granne som fyller år. Hon blev väldigt glad av det hemmagjorda bältet.

Tyvärr glömde jag att ta en bild på bältet innan jag gav bort det.

Idag regnar det igen så det kanske blir fler projekt?


Äntligen regn

Orkansäsongen närmar sig med stormsteg! Det första steget har vi över oss vilket har gett oss REGN!!! Äntligen måste vi säga. Jag kan inte komma ihåg att det har regnat mer än lite skvätt här och där på hela detta året. Med regnet kom blåsten och jag hoppas att mina grönsaker klarar sig bra. Gurkorna fladdrar och de får hålla i sig hårt. Vi har just nu friska vindar på 9 m/sekund, 25 grader varmt och mulet. 





Vi sätter på oss långärmat och dricker en kopp varm choklad. Mysigt!

Fortsättning på operation kokosnöt

Nu har jag samlat krafter för att ta itu med mitt kokosnöt-smycke. Återigen inser jag hur envist materialet är. Jag känner mig som en fängelseintern som sitter och sågar och sågar på något som tar flera veckor att komma igenom. Till en början trodde jag att jag kunde såga ut en forma av en haj eftersom jag såg båtfolket på Maldiverna göra sådana smycken. En haj!!! Jag kunde knappt såga ut något runt. Så här blev första försöket.



Jag vet inte riktigt vad det ska föreställa men något slags smycke ska det bli iallafall.

Nöten såg inte glad ut att bli sågad i.



Andra försöket blev lite bättre och kanske kan jag så småningom få till en haj! ??



Projektet tog hela kvällen och jag tänker återigen på båtfolket på Maldiverna som satt och gjorde dessa smycken medan vi dök. De gjorde smycken på beställning och sålde dem för 3 dollar. Mycket respekt till dem. 

"MASSALLA NETTI" sa de alltid när man frågade om någon tjänst,  vilket betyder "inga problem" 

I mitt fall, angående kokosnöt-smycket, får jag nog säga:

"MASSALLA TIBE" vilket ordagrant betyder "problem finns"

Så intar man stranden...

Med raska, bestämda steg och allvarlig min...



... med solbrillor på sne och gällevare-häng.



...skådar man hela härligheten igen efter tredagarsfeberns grepp.



Synd att jag inte lyckades få med den bara rumpan som stack ut. Shortsen var visst lite förstora.

Efter en mödosam strand-dag så måste förfriskningarna fram.



För er som inte vet det, så har lillen magiska armar som lyckas roffa åt sig oöppnade drickor i kylen varje gång man öppnar kylkåpet. Sedan springer han iväg med drickorna och sätter sig i soffan och låtsas dricka och smackar AAAAAAAHHHHH efter varje klunk. (Han vet ju inte ens hur de smakar!! Så det måste finnas någon i familjen som gör så???) När jag går och ska ta drickorna ifrån honom blir han fullkomligt GALEN! Han vet att det bara är en tidsfråga innan jag kommer så då försöker han smita iväg med stöldgodset.



Man kan inte annat än småfnissa när jag med min argaste röst säger:
"Kom tillbaka med burkarna!!!"

Envisa kokosnöt

Har ni provat att få upp en kokosnöt???

För ett par dagar sedan bestämde jag mig för att försöka göra något smycke av kokosnöt-skal. Detta bestämde jag mig för när lillen låg och sov mitt på dagen när det var 35 grader varmt och stekande sol. Det var kanske inte den bästa aktiviteten för en gravid kvinna men är man envis så är man. Att hitta en lämplig nöt var det lättaste i hela uppdraget. Jag behövde inte klättra upp i en palm och det var ju tur det. Det låg massor av nötter på backen i vår trädgård.

Utrustad med en liten yxa började jag hugga i min utvalda nöt för att få bort det där fiberhöljet. Det var ett svettigt jobb. Själva höljet är liksom segt och hårt på samma gång. När man äntligen får bra hål på fiberskalet får man dra bort fibrerna...





PHU, vilket arbetspass.

Efter mycket mödosam tålmodighet fick jag äntligen fram själva nöten.



Nästa uppgift var att få upp skalet utan att slösa bort kokosvätskan. Jag ville ha den mitt itu eftersom jag vill göra en skål av ena halvan.

En såg åkte fram. Efter mycket muttrerier lyckades jag såga igenom det stenhårda skalet tills det att jag såg den vita kopran. Med en kniv fick jag hål i den så att vätskan kunde tappas upp. Sågade vidare tills halvorna kunde brytas sönder.

BRA!



Nu ska kopran bort. En vass kniv gjorde jobbet.



När jag äntligen hade fått fram materialet till mitt smycke var jag så trött att jag bara sjönk ner i soffan med luftkonditioneringen på. Jag åt kokos-kopran och smuttade på vätskan och undrade om jag får i mig mer energi än vad jag har gjort av med. Jag satt där och ser framför mig alla skickliga kokosnöt-öppnare som bara svingar en maschete några gånger. SCHWIFFFF.......SCHAFFFF...........SCHWOFFFF och så sätter de i ett sugrör och börjar dricka. Hur lätt som helst, tycker de.

Kokosnötter är bra överlevarmat har jag hört. Min enda undran är hur man ska få upp dem i en överlevarsituation utan yxa, maschete eller såg. Antagligen har överlevaren Bear ett bra svar på det.

Det som är häftigt med kokosnöten är att den kan guppa runt i vatten (salt eller sött) i flera månader utan att förlora sin förmåga att böra växa.  Det är anledningen till att kokospalmer växer runt hela jorden i tropiska och subtropiska klimat. 

Jag avslutar dagens inlägg med texten till Povel Ramels "Far jag kan inte få upp min kokosnöt"

Far jag kan inte få upp min kokosnöt,
Alla sätt jag prövat har vart fel.
Med min lilla yxa högg jag tills jag blev stel,
Bordet fick hack, parkett golvet sprack men nöten den är hel.

Far jag kan inte få upp min kokosnöt,
Nej inte med ens hammare och spik.
Vare vägg nu har små gropar här och var,
Det är bara kokosnöten som är sig lik.

Ja det är bara kokosnöten som är sig liiiik!
Allt det andra verkar mera kalabalik.

Säg mig minns du flygeln far?
Glöm bort den är du rar.
för det är bara kokosnöten som är sig lik där hemma!

Far jag kan inte få upp min kokosnöt,
Fast jag försökt att krossa'n mot en dörr.
Ty hur jag nu dängde så måste jag ha gjort fel.
För dörren gick upp och mamma kom in men nöten den är hel!

Far jag kan inte få upp min kokonöt,
Ne trotts att jag gav min mor en ny mimik.
När du henne ser så tror jag att du ler för det är bara kokosnöten som är sig lik.

Ja det är bara kokosnöten som är sig liiiik!
Allt det andra verkar illa gjord mossaiik.

Mammas nos blev grann,
Och hakarna försvann.
Det är bara kokosnöten som är sig lik där hemma.

Far jag kan inte få upp min kokosnöt,
Nej inte ens med nitroglycerin.
Ty när jag hade laddat mycket omsorgsfullt och väl,
Bortåt jag sprang och sen sa det pang.
Men nöten den är hel.

Far jag kan inte få upp min kokonöt,
För jag behärskar ej dagens sprängteknik.
Vårt lilla hus om du ser?
Se det står där inte mer.
Det är bara kokosnöten som är sig lik!

Ja det är bara kokosnöten som är sig liiiik!
Allt det andra verkar mera pyromanik, så att säga.
Röjningen blir lätt, den enklaste man sett.
För det är bara kokosnöten som är sig lik så lik så lik så lik!
För det är bara kokosnöten som är sig lik liiiik!

Grönt är skönt

Kolla in mina paprikor!! Paprikorna kommer ifrån en och samma planta och den producerar massor just nu.



Jag trodde nästan att gurkplantan hade dött men nu har den helt plötsligt fått nytt liv i sig. En dag hängde där en lång fin gurka utan att jag hade märkt att den var på väg. Nu är det fler än 10 gurkor på gång.


Städa med 40 graders feber.

Lillen har haft tredagarsfebern. Helt plötsligt upptäckte jag hur han var väldigt slö och irriterad. Febern visade på 39,9 grader. Hjälp. Det blev en tur till doktorn, han visade inga andra tecken på sjukdom så det var mystiskt tyckte jag. På väg till doktorn klockan elva på kvällen så började Enzo härma ett lejon och asgarva åt sig själv. Han skrattade och skrattade!!!! (Med andra ord verkade han hur frisk som helst eller hallucinerade han lite??) Mario och jag bara tittade på varandra medan lillen fortsatte att vara ett väldigt glatt lejon...

Doktorn ville ge honom antibiotika!!! För VAD????? Jag är ju ingen doktor men jag gav honom bara febernedsättande och väntade.

Dagen efter var lillen mycket noga med att hushållsbestyren inte kan vänta trots att man har hög feber. DET SKA STÄDAS!!! Moppning av golv och skrubba bordet...





Fyra dagar senare visade sig utslag på hela bålen och ansiktet. Han mådde bättre men såg förskräcklig ut.



Nu mår han bättre och utslagen börjar gå bort.

Ute har vi varmt!! Ca 35 grader i skuggan. Mina paprikaplantor gillar det starkt. Jag har på senaste tiden varit självförsörjande med paprikor. Bra bra... Ni får snart en bild på paprikorna. Gurkor har jag också fått.

Nu står Enzo och hackar i bordet med en penna så det är bäst att jag tar itu med saken...

Kramar till er och extra kramar till moralmamman som fyller idag. Grattis Grattis!!


Två bilder

Dagens tomat-skörd.



Dagens lek på stranden. Stenarna var väldigt fina tyckte Enzo.  Som ni ser så gillar han att hålla en sten i varje hand. Dem håller han krampaktigt vilket jag tycker är lite farligt för när han snubblar så tar han inte emot sig speciellt bra. Stenarna ska räddas till varje pris.



Kram

Världens godaste tomater??

Med glädje och sorg ser jag mina tomatplantor frodas. Gjädje, därför att det har jag jobbat så hårt för och därför att jag gillar goda tomater. Sorg, därför att min konstiga graviditet-smak säger att de är äckliga. De bränner i munnen och smakar inte trevligt alls. Jag plockar massor av röda solmogna tomater varje dag, Sedan ligger de där i skålar på bänken och blir dåliga en efter en. Jag tvingar i mig så många jag kan bara för att jag vet att jag normalt gillar tomater. Jag lagar mat med dem och försöker att ge bort till folk som jag vet inte har några tomatplantor. Men trots allt så producerar min lilla trädgård mer än jag kan göra av med. Synd va?

Så kom hit och hämta tomater den som vill. Om du befinner dig i Sverige så åker du först till Stockholm. Sedan tar ni flyget via någon lämplig förbindelse till Fort Lauderdale. Därifrån kan ni åka Continental direkt till Abaco, Bahamas - helst Marsh Harbor. Där kan jag hämta dig på flygplatsen. Smidigt va! Först till kvarn gäller... Ha, ha, ha, jag är rolig. Jag hoppas att Link o Fia hinner komma hit innan plantorna dör så att ni får smaka på underverken.

Fåglarna har börjat förstå att mina tomater verkligen är världens godaste. Jag får springa ut stup i kvarten och chasa iväg dem. Ibland tjoar jag genom köksfönstret men det går de inte på utan äter lugnt vidare. Ibland undrar jag varför jag inte låter dem äta ifred. Jag kan ju ändå inte äta upp alla. Jag förklarar för mig själv att jag gör det för att jag inte vill ha fågel-skit och tomat-slabb över hela altanen.

Nu till något underligt. Jag stod där vid köksfönstret och helt plötsligt ser jag en ödla (En Curly-tail som de heter) hoppa upp i luften för att försöka äta på en tomat. Vad nu? Även ödlorna äter av dem?? Jag som trodde att de bara åt insekter och andra småkryp. 

Enzo och jag skulle gå ut på en promenad idag och innan vi gick tittade jag till växterna lite. Då ser jag en jätte-larv som mumsar på min paprika planta. Jag gissar att den är ca 8 cm lång.



Jag tar bort den och då skvätter den ut något grönt bajs!! Enzo blir eld och lågor när han ser den och vill gärna klämma på den lite. Det får han inte utan jag lägger den på en sten och hoppas att fåglarna blir lockade att äta upp den. Jag har själv svårt att döda den eftersom den är så läskig. Fåglarna syns inte till. Var finns de när de behövs? Jag lägger larven där jag vet att ödlorna bor, kanske de kan få sig en larvig lunch idag. Jag hoppas det så att de kan sluta upp med att hoppa efter mina tomater.

Jag måste avsluta mitt inlägg idag med att kommentera moralmammans förslag att sprida lite trafikvett här. Jag tror att jag lika gärna kan lägga mig och räkna sandkornen på stranden. Jag anser att Bahamas-mentaliteten här är "allt är inte så noga". Att försöka lära dem trafikvett skulle vara som att försöka lära spanjorerna att komma i tid. Eller som att lära svenskarna att prata strunt med okända människor på en buss. För att ni ska förstå vad jag menar med "allt är inte så noga" så ska jag ta ett exemel:

För ett par veckor sedan var jag till "road traffic", ett slags trafikverk skulle jag vilja översätta det med. Jag skulle dit eftersom vi hade förnyat försäkringen på vår bil och då måste man ha speciella små lappar att sätta på bilen. Jag kommer dit mitt under öppningstid och möter kvinnan som jobbar på kontoret. Hon är på väg ut och ska låsa. Hon ser på mig med ogillande min och förklarar att hon ska åka till frissan. Hon är den enda som jobbar där och tänkte altså stänga kontoret under öppningstid för att åka och klippa håret!!! Detta är helt ok enligt dem!!

Förstår ni vad jag menar!! Skulle detta hända i Sverige tror ni??

Eller tänk er att ni kommer på att ni är utan mjölk. Du snabbar dig till affären för att hinna handla mjölk innan de stänger. Du kommer dit tio i stängningsdax men det är redan släckt och låst...

Välkomna till Bahamas!


Att hålla sig lugn i trafiken.



Trafiken här har på senaste tiden varit en källa till frustration. (Eller är det jag som bara är gravid-känslig??) Här finns det inte så väldans mycket trafik (om man inte åker till sprit-affären en fredag kl 17 förstås) Men de som är ute på vägarna kan inte köra!!! Ingen vet vad en blinkers är! Och hamnar man bakom någon som kör i snigelfart så är det ingen ide att köra om för den personen kan helt plötsligt bestämma sig för att svänga höger (vi har vänstertrafik) utan att signallera. Folk kör också MITT i körbanan, trots att det faktiskt finns TVÅ färdriktningar även på Bahamas. Så det händer dagligen att man halft får köra ner i diket när man möter en sådan förare. Parkerar man vid en affär så får man vara beredd på att en eller flera bilar parkerar BAKOM bilen så att man får sitta där och vänta tills personen/personerna ifråga har handlat färdigt. Här finns inga vägskyltar förutom stop-skyltar (och förutom den där "emergency snow route" som någon har satt upp på skoj) Men det är ingen som stannar vid stop-skyltarna, har man tur så saktar folk in lite. Stannar man där så blir man tutad på. Vad gör hon, stannar mitt i vägen??

Idag hade jag en bil framför mig som, döm om min förvåning, blinkade vänster. Bravo, tänkte jag, någon kan. MEN denna förare svängde inte alls utan stannade bara, och stod där...... Detta var en större huvudled så det blev naturligtvis kö. Han stod där i några minuter innan han bestämde sig för att köra vidare. Kanske hade han fel på bilen, eller kanske ville han bara leta efter något i baksätet. Vad vet jag...

Vi har ett trafikljus i vår lilla stad. Där händer det många olyckor. I förra veckan så var tre bilar inblandade i en olycka eftersom en kvinna körde med sin nyfödda bebis i famnen och gjorde något galet...

Ett trafikljus till sattes upp i en annan korsning. Det stod och blinkade rött hela tiden. Jag vet inte varför det gjorde det, men så var det i flera veckor. Där hände det så många olyckor att man stängde av trafikljuset helt. Så nu hänger det där som prydnad.

När jag måste bege mig ut i trafiken här så måste jag ofta tänka på de där kokosnötterna i vattnet. Det är mitt sätt att hålla mig lugn. Bara flyta vidare i strömmen.

Idag har Enzo och jag varit vid den lilla stranden och badat lite. Där fanns en liten kille på 3 år som lekte med en boll i vattnet. Killen kastade ut bollen i vattnet och Enzo gick mödosamt ut i vattnet och hämtade den varje gång och gav tillbaka den till killen. Efter många stänk och några ofrivilliga dopp åkte vi vidare till Marios jobb och åt lunch där. Enzo var så trött efterråt att han somnade i cykelsadeln.

Kram på er

RSS 2.0