Efter regn kommer solsken

Solen skiner igen och värmen har kommit tillbaka. Det kändes förut nästan som om det skulle bli höst. Bahamansk höst. Det var friska vindar och temperaturen kröp ner till 23 grader. Härligt.

Lillen och jag har just ätit havregrynsgröt till frukost och jag har alltid svårt att låta bli att äta upp hans goda moser. Päron-mos, blandade frukters mos, eller äpple med jordgubbsmos. DET ÄR JÄTTEGOTT. Inget socker i såklart och mycket gott till frukosten.

Lillens nya attraktion är en svart sytråd. Han studerar tråden in i minsta detalj och drar den mellan fingrarna.

Här kommer en bild på det soliga vädret.



Så här ser ett av husen ut på udden. Jag tycker att det är kul att studera hus. De ser så annorlunda ut runt om i världen beroende på om man är rik eller fattig, om man bor i varmt eller kallt klimat, vilka intressen man har angående färger och stil osv. Detta hus är inte speciellt typiskt bahamanskt. Jag tror att det är amerikanare som bor där.



Nu sitter lillen och tittar ut genom fönstret på killen som klipper gräset. Jag ska ta hand om disken.

Kram

En massa Murphy...

Känner ni till "Murphy's lag"??

Här kommer en definition ifrån Wikipedia på nätet:

"Murphy's law
is an adage in Western culturee that broadly states "if anything can go wrong, it will." It is also cited as: "If there's more than one possible outcome of a job or task, and one of those outcomes will result in disaster or an undesirable consequence, then somebody will do it that way"; "Anything that can go wrong, will," the similar "Whatever can go wrong, will go wrong"; or, "Whatever can go wrong will go wrong, and at the worst possible time, in the worst possible way".

Alltså en slags företeelse vilket innebär att om något kan gå fel så gör det det vid värsta tänkbara tillfälle.

Mario har varit borta i två veckor och kommer hem imorgon. Och det känns som om Murphys lag har snurrat lite kring oss. 

Bilen gick sönder.

Stormen drog över.

Vi var utan ström i totalt 3 dagar.

TVn gick sönder. (vilken fungerar som en storm-varnare för oss) Jag vet, jag vet, inte smart. Radio med batterier måste vi skaffa. Jag har förlitat mig på datorns batteri och väderkanalens sändning på nätet, men datorns batteri måste ju laddas med ström.

Tvättmaskinen börjar läcka.

Enzo ramlar och slår upp ett jack i läppen och får fläskläpp.

Ja det kunde ju ha varit värre men jag måste medge att det har kännts lite tungt när man är ensam med en bebis och allt detta händer.

Men det mesta är ordnat nu, men framförallt så mår Enzo och jag bra och Mario kommer hem imorgon. Mario har förresten satt det Bahamanska rekordet i fridykning. Han dök 50 meter djupt på ett andetag. Grattis!!

Vi har en ödla som bor på uteplatsen som vi kallar för Murphy. När vi flyttade in så kommer ni kanske ihåg att vi fick städa väldigt mycket. Vi städade med ett såpamärke som heter Murphy. Vi gjorde nog av med 5 flaskor murphy-såpa. Samtidigt såg vi att den där ödlan här ute sprang omkring och städade upp ohyran där ute. Så det blev att Murphy-såpan gjorde rent här inne, och Murhy-ödlan gjorde rent där ute.

Här ser ni lillen som studerar vad Murphy gör.



Lillen tycker om att sitta där vid dörren och kika på det som händer där ute. Ödlor, krabbor, fåglar och barn som går förbi med sina fiskespön. Enzo har förresten sett en haj för första gången i sitt liv. Det kom en liten nurse-shark och simmade vid kajen där vi bor. Det var en bebis haj, den var cirka en meter lång. Jättefin!!!

Såhär ser vår gångväg ut på väg till affären:



Samma vy när vi går hem. Ni ser vårt hus där i bakgrunden.



Nu ska vi hitta på något lillen och jag, det blir nog en promenad någonstans.

Kram

Vi gillar lugnet

Vi känner nu av stormen vars center just nu befinner sig i Florida. Det har varit endel starka vindbyar och endel regn. Men framförallt så är det ett mycket tjockt mörkt molntäcke som solen inte kan tränga igenom. Igår var det läskigt lugnt. Tunga mörka regnmoln igår också men inte ett ljud. Inga fåglar, ingen vind, inget....  Man förstår då var uttrycket "lugnet före stormen" kommer ifrån. Enzo och jag tog vara på lugnet och åkte till stranden och badade. Havet var spegelblankt och det var lika tyst på stranden. Härligt tyckte vi.

Här ser ni vårt enorma molntäcke.



Storm

Vi kommer antagligen få en massa regn om ett par dagar. Kolla in stormen. Vår ö ligger mitt emellan där det står WED AM och MON PM.



De säger på vädret att det finns en liten liten risk att det kan utveckas till en orkan, men det är inte troligt. Om man vill se en uppdaterad satellit bild av vädret här så kan man klicka på denna länk

 http://www.weather.com/maps/maptype/satelliteworld/caribbeansatellite_large_animated.html 

Det är den sida vi kollar kontinuerligt för att se att vi inte får några obehagliga överaskningar.

Bilen har jag fått fixad nu, det var tydligen skräp i kontakterna till batteriet. Jag ringde till en kille som har ett företag som heter "MR FIX IT" Och ja han var "Mr fix it" för han lyckades ju fixa bilen. JIPPI.

Måste kila nu. lillen går bärsärkargång och börjar dessutom klättra på allt.

Kram


svarta leksaker

Varför finns det inga svarta leksaker???

Allt som är svart tycker Enzo är vackert!!!! Men oftast är det sånt som han inte får leka med, sladdar, telefoner, fjärrkontroller, batterier, skalbaggar.... Ja idag plockade han upp en svart stor skalbagge som hade irrat sig in i vardagsrummet och han och tyckte den var jättefin. Mamman han hejda honom innan han åt upp krypet. Nog för att det är mycket protein i en skalbagge, men detta är inte FearFactor för bebisar. Han har redan bevisat att han inte har någon fearfactor.

Alla färglada leksaker som lillen har tycker han är sååå trååååkiga. Han kryper hellere ut i hallen och suger på en gammal svart skosula. BLÄÄÄÄÄ säger mamman, MMMMmmmm GOTT tänker lillen.

När han får tag i något svart så har han börjat lära sig att det oftast är något som han inte får leka med. Så hans reaktion blir att han spärrar upp ögonen maximalt och hela han skakar av ivrighet att hinna leka så mycket det bara går innan mamman ser. Idag fick han leka med en hårsnodd (svart såklart) och han visste inte riktigt vad han skulle ta sig till. Han blev så glad och exalterad att jag fick mig ett gott skratt.

Angående bilen så står den fortfarande och tjurar på parkeringen. Solen sken idag men det hjälpte inte. Jag har jag frågat runt  bland våra vänner och jag tror att jag överlåter problemet till någon som faktiskt vet hur en bil fungerar.

Kram

Kan en bil regna sönder?

Enzo och jag är själva hemma eftersom Mario är i USA i tio dagar. Hur har vi det då? Skapligt kan man säga. Det har varit två dagar med intensivt Bahamas-regnande. Och då menar jag INTENSIVT. Jag ställde ut en städhink i regnet för att få regnvatten att spara till att vattna växterna med. I hinken fanns 6 liter vatten på ett par timmar.

Med regnandet och åsksmällarna kommer också strömavbrott. Nästan hela dagen igår var vi utan ström. Jag hade på känn tidigt att strömmen skulle gå så jag skyndade mig att göra Enzos och min gröt. Det var med nöd och näppe vi fick gröten färdig sedan var det strömlöst i 6 timmar. Samma visa idag med skillnaden att vi inte ens hade ström när vi vaknade. Så Enzo fick äta mindre god färdiggröt och jag åt några torra mackor.

Sedan tog blöjorna slut. (Vi har ju tygblöjor att använda, men det blir jobbigt att tvätta utan ström) Tänker på alla mödrar i världen som måste tvätta för hand. Jag är bortskämd som klagar över två dagar utan ström. Bestämmer mig för att vi ska åka och handla blöjor.

Bilen startar inte. Va f--n. Va "fåglarna" menar jag förståss!!! (ett fint ord som min mormor använder istället för att säga något fult) Vi har ju gjort oss av med den förra "gamm bilen", för att det var så mycket problem med den. Vad har nu hänt med den nya??? Enzo sitter i bilstolen och ser förvånad ut. Ska vi inte åka nu???

Nej, in i huset igen. Vi kan ju gå, sa jag till Enzo... Det är bara 10 minuters promenad till affären. Men det blixtrar och dundrar som bara den. Tror inte en promenad är en bra ide. Vi får klara oss utan blöjor ett tag till. Enzo grimaserar.

Funderar på bilen.

Går in på nätet (tack och lov för batterier) Helt otroligt, men jag tror jag har hittat felet på bilen. På internet. Världens bästa bibliotek. (Jag måste tillägga att jag vet att en bil under huven har en motor och ett batteri, mycket mer än så är det inte...) Men jag googlade och hittade några bilverkstäder där de talade om olika typer av fel och hur de yttrar sig. HMMMMMmmm. Bilens lysen och vindrutetorkare fungerar, men motorn är död. Det hetaste tipset var att det finns något som heter "distributor cap", där kan det finnas smuts eller väta om det har regnat mycket. Och JA det har regnat mycket. Och vätan måste bort. Hmmmm igen. Var sitter den och hur får man bort den?? Hittade en film på youtube hur man hittar den och tar bort den. HELT OTROLIGT. Heja internet, jag ska laga bilen.

Eller vänta... kanske bäst att prata med Mario först så att han inte kommer hem och hela bilen ligger i delar på parkeringen. Bilen kanske vaknar till liv när allt vatten får torka upp??? Önske-tänkande.

Regnet upphörde en kort stund så vi sprang till affärn och köpte blöjor.

Resten av dagen sjöng vi alla regn-sånger vi kan:

"Regnet det bara öser ner, och jag blir så blöt om både skor och strumpor...."

och

"Om det börjar regna kan du klappa händerna, klappa, klappa händerna det är väldigt bra...."

och

"Dripp dropp, dripp dropp, vad är det som regnar och blir till snö och is..."

Och så stod vi ute på altanen och tittade på alla sniglar och daggmaskar som masade sig fram.

Kan ni fler regn-sånger! Vi behöver dem nog. Det kommer mer blixar och dunder...

Blöta kramar ifrån oss.



Måste också skicka med en bild på lillen som har hittat något intressant i hallen.


dricka sprit och gå i kyrkan...

Idag blir det lite allt-möjligt-snack.

På vägen in till vår by så passerar man två kyrkor och lika många spritaffärer. Kyrkorna ligger nästan bara ett stenkast ifrån varandra och så här ser de ut.





På lördagskvällarna är det proppat med bilar utanför spritaffärerna. Folk köper sprit. På söndagsmorgnarna är det lika proppat med bilar utanför kyrkorna. Folk går i kyrkan. Detta kan man kanske tycka är lite komiskt eller??? Det tycker i alla fall jag. Vi köper varken sprit eller går i kyrkan. Och vi är ganska konstiga tycker många.

Utanför portarna till vår by sitter det en skylt:



"Storebror" ser dig till och med på Bahamas. Men han kan inte stava. SURVALENCE = Surveillance (övervakning), VEHICULES = Vehicles (fordon) Svåra ord det där.

Ja ja det är inte så noga. Det är ju Bahamas. Men tänk om du skulle komma till en stopp skylt och där stod STÅPP. Ha ha det skulle va kul. Jag är ju inte direkt någon stavningsexpert. För ett tag sedan skrev jag ett mail till en god vän och jag skrev:

"Det hetaste ämnet just nu är väl FLYTNING"

Det skulle vara FLYTTNING, men jag märkte ingenting. Men det gjorde min vän och fick sig ett gott skratt. ha ha ha

Så här ser endel vägar ut här.



Mycket gropar och spår.

Då kan man förstå varför det är mycket vanligt att folk har en fyrhjulsdriven bil. Men vi har en liten Volkswagen Fox. Då får man gå när man stöter på sådana vägar.

Idag är det TUNGA moln.



Dykbåten åkte ut igår.



En GIGANTISK krabba (cirka 30 cm) sprang förbi vår glasdörr. Det lät som om det var hovar på den. KLOPP KLOPP KLOPP

Nu ska jag äta en äggsmörgås.

graden av snabbhet

Ibland tror jag att min son är världsmästare i snabbhet. Alla föräldrar upptäcker väl samma sak när de små börjar röra sig antar jag.

Hur lyckades han ta sig DIT och göra DET så snabbt?? Det är en gåta och snabbare och snabbare går det. Idag stod
Enzo helt plötsligt upp och höll sig i soffan och tittade på oss precis som:

HEJ.....visste ni inte att jag kan stå???

Nej det visste vi inte.

Igår när jag stod och diskade, och jag trodde att jag hade koll på vad lillen gjorde så hörde jag plötsligt ett skrik. Var är han? Borta!!! Jag menar BORTA! Det visade sig att hela han hade knölat sig in under soffan och inte kunde komma ut...

För Enzo verkar det vara varannandags-dejter som gäller. Igår gick vi till stranden på kvällen för att bada. Och där var den lilla engelska tjejen och lekte i vattnet. Enzo skrek av glädje när vi sjönk ner i vattnet och det gjorde jag med för det var väldigt varmt och svettigt i luften.

Här kommer 2 bilder på lillen som fångar sin egen skugga. Är det graden av snabbhet?




Neem

Angående insekterna så verkar Neemplantan fungera som avskräckare. Neem plantan står bredvid gurkplantan och det finns inga ätande insekter överhuvudtaget på gurkplantan. Sedan har jag sprutat Neem vatten på de andra växterna och det verkar fungera. Problemet på Bahamas, när man odlar grönsaker, är vita flugor som äter blad. Men jag har inga. Min vän ifrån "katthuset" var här och gav mig råd angående gurkväxtens klättring och hon blev förvånad att jag inte hade några vita flugor alls...

När jag sprutade Neemvattnet så luktade det som ruttna apelsiner ungefär. Och det är som sagt inte ett dugg farligt för huden, ögonen eller ens om man äter det.

Här kommer en bild på den fantastiska Neem växten.



De gula bladen är egentligen inte gula (bilden ljuger lite) de är mer brungröna och de är de nya bladen som växer ut. Bladen blir gröna när de har mognat.

Nu ska lillen och jag gå ut. Han har träffat ännu en tjej (en fransk) som är ett år och vi var och badade med henne igår. Han fick låna hennes sim-ring så de plaskade ordentligt. Enzo pratade högt och ljudligt och den franska mormorn tyckte att det var en mycket intressant konversation.

Kram

Herr Gurka

Vi har gurkor!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja de är bara ca 1½ cm stora och oätliga men  vi har GURKOR! ! Gurkorna är själva stjälken på blomman.

JIPPI. Se här!



Jag är så stolt. Nu väntar vi på att de ska bli ätbara. Plantan stormtrivs i värmen, idag har det varit nästan 40 grader.

Hela vår altan har intagit en liten grön oas och flera smådjur verkar gilla det.

GRODOR.



KRABBOR.



och en himla massa ödlor av olika slag.

Igår var Enzo och jag ute och studerade fiskmåsar på nära håll. Några fiskare kom in med fångst som de rensade här utanför och måsarna ville förstås äta resterna. Lillen var helt salig av måsarnas närvaro och kunde inte ta ögonen ifrån dem när de flög kors och tvärs over våra huvuden.

Här kommer dagens skyltar.



Den som har satt upp skylten har nog en väldigt stark tro eftersom det har suttit en gammal skylt under med samma budskap. Frågan är: när är snart?

Här kommer nästa skylt. Det kanske inte syns direkt vad det står på skylten på trädet. Men där står
"Guarded by the Holy Spirit"
Jag tror att det är fler än den heliga anden som vaktar här.



Bilden är tagen utanför vår by och jag fick inta en "Cesar Millan" attityd. Det hjälpte och hunden sprang in på gården.


RSS 2.0