Till Moffa

Min morfar gillar dikter. Under hela mitt liv har han läst dikter för mig, dikter som han skrivit själv och dikter av kända svenska författare. Han har en speciell inlevelseförmåga, min morfar... Han slår ut med armarna och gör miner där det passar i dikterna. Han kan alla dikterna utantill som han läser. Ibland vid diktläsandet tar han upp en bok och låtsas läsa och helt plötsligt vänder han upp och ner på boken precis som om han hade hållt boken fel. När jag jobbade på Maldiverna skickade han ett kassettband där han läste för mig.

Jag har många favoritdikter. Här kommer en av dem, skriven av Gustav Fröding.

Äktenskapsfrågan


En plog ska vi ha, en harv ska vi ha,
en häst ska vi ha, som kan streta och dra!
"En täppa med bönor och kål och spenat!"
Erk du!
Maja du!
Så ska vi ha´t!


En gris ska vi ha att ge skulorna till!
Och ankor och höns kan vi ha, om vi vill!
"Och kaffe och socker och sovel till mat!"
Erk du!
Maja du!
Så ska vi ha´t!


En ko ska vi driva i bet på vår äng!
"Och bolster av dun ska vi ha i vår säng
och fint postelin och glaserade fat!"
Erk du!
Maja du!
Så ska vi ha´t!


Men, Maja du, Maja du, var ska vi ta´t?
Jag är för fattig och du är för lat!
Du går på roten och jag går på stat!
Erk du!
Maja du!
Var ska vi ta´t!


Jag tycker dikten är tidlös eftersom vi gärna vill ha en massa saker utan att kanske ha råd med det.

Min morfar kan skrocka som en gammal gubbe. hhee hhee hhee heee....Ja han är ju en gammal gubbe. Redan för 20 år sedan var han en gammal gubbe. Vi var ute i trädgården han och jag. Jag kommer inte ihåg vad vi gjorde men vi stod och pysslade med något. Då hörde vi grannbarnen på andra sidan staketet som sa:

- Titta!!! En jätte gammal gubbe!!
- Ja, sa den andre, en jätte, jätte gammal gubbe!!!!

Det har vi skrattat åt mycket, han och jag, och ända sedan dess har han varit en jätte, jätte, gammal gubbe.

Nu är han 88 år, trött, och fortfarande jätte, jätte gammal. Tack för alla dikter, morfar. Det är din röst jag hör när jag läser dikterna.

Stor kram från Carro

Finn ett fel



Att laga mat till sig själv och ingen annan... Hur roligt är det? Roligt är det att äta... innan maten är färdig. Jag erkänner: Jag äter av maten innan den är färdig!!! Jag kan liksom inte låta bli. En tugga här och en tugga där...MMMmm va gott , jag tar en tugga till medan jag skär löken till salladen... O en tugga till. Några äppelbitar, ÅÅÅ de var goda... Hur smakar salladsbladen egentligen. Gott, gott, måste visst hämta fler till tallriken.

Ja, så här håller det på tills att jag är mätt, utan att jag ens har satt mig vid bordet!!!! SKÄRPNING!

Som ni ser på tallriken så blev det någon variant av rödbetssallad idag. Det är svårt att planera maten eftersom att affären kanske inte har det som beslutas att lagas. Så jag får helt enkelt gå där i affären och försöka inspirera mig till något som faktiskt FINNS på hyllorna. (Dit vi flyttar finns större utbud av mat så det kommer att bli skönt)

Jag gick fram och tillbaka längs grönsaksdisken och fruktdisken tidigare idag. Mina ögon drogs till de färska rödbetorna, de såg fräschast ut av allting där. Jag hade ingen aning om vad jag skulle kunna hitta på med rödbetorna. Gick vidare... Det blev inga grönsaker i korgen. Men jag måste ha något!!!! Pizza och snabbmat i frysdisken??? Nää blä. Suktade efter Ica Maxis grönsaksdisk eller Östenssons... Vad som helst förutom "Golden Harvest" på Bahamas. Hur kan de förresten heta Golden Harvest (=gyllene skörd) . De har då ingen gyllene skörd därinne!  Men de har faktiskt Ryvita och det är jag tacksam för!

Och bananer. Hur kommer det sig att det är lättare att få tag på bananer i en svensk affär än i en Bahamansk affär?? Det växer bananer lite här och var i trädgårdarna men det är ju inte mina träd...

Gick tillbaka till rödbetorna och bestämde mig för att äta rödbetor. Så får det bli. Det blev någon variant av rödbetssallad. Affären hade ingen inlagd gurka så jag hade i lite oliver (!) istället. Det blev faktiskt ganska gott.

Salladsbladen och dillen hade jag odlat själv så det var jag stolt över. Men eftersom Enzo låg och sov och Mario jobbade kunde jag inte visa någon. Därför fick ni se min tallrik. 

Avslutar med ett par bilder ifrån stranden idag. Det var lagom varmt och skönt. Enzo gillar att leka med sjögräset som har kommit upp på stranden.




Våga Yoga

I lördags var det "YOGA DAY USA" vilket innebär att instruktörer runt om i USA ger gratis eller mycket billiga yoga klasser för att locka folk att prova på Yoga. Det kom en yoga instruktör hit och ville ha fyra Yoga klasser på lördagen. Hon ville att jag skulle leda en av klasserna. (En annan instruktör skulle hålla i en annan klass)

-OK sa jag men jag måste hitta en barnvakt till Enzo, jag hör av mig...

Utan att jag hade hört av mig så kom hon till min Yoga morgonen efter och gav alla ett program - där JAG skulle hålla i Power Yoga!!!!  Dålig stil tycker jag. Hon bara tog för givet. Dessutom hade hon satt mig på det jobbigaste programmet eftersom de andra var nybörjar- och introduktionsklasser. Det passade dem säkert jättebra...

Hur som helst så ställde min snälla svenska vän upp som barnvakt. Det passade ju bra eftersom Enzo gillar henne.

Jag susade iväg till Yogan och här ser ni mina "kom-ihåg-kråkfötter"

Observera att de endast är mina kom-ihåg gubbar så det står väldigt mycket mellan raderna... (Det är även ett olämpligt program för en äldre mormor som snart ska operera höften, eller en äldre farmor som har ont i ryggen... Ja ni förstår vinken. :) )

Med andra ord: "Don't try this at home"



Jag träffade Yoga instruktören där och hon sa inget till mig, typ "Va kul att du kunde komma" "tack för att du kom" eller något sådant...

Vilken typ!!! 

Power Yogan gick iallafall bra och Enzo grät inte ett endaste dugg när jag var borta. De hade lekt och haft det roligt hemma hos oss. Det kändes jättebra.

Namaste


Begreppsförvirrning

Jag befinner mig på Bahamas. Men vart ligger Bahamas? I Karibien, Västindien, båda eller ingetdera???

Hmmm.... det där var en svår nöt att knäcka. Ni som har läst kommentarerna till föregående inlägg har kanske följt den heta diskussionen.

Jag tror mig iallafall veta att Christoffer Columbus kom hit 1492 och trodde att han var i Indien. Därav namnet Västindien. Han landsteg först på en liten Bahamansk ö och hans dagbok löd:

"To the first island I gave the name of the blessed Saviour"  (San Salvador)

Därefter åkte han till Rum Cay och Long Island. Det finns ett monument på Long Island, Bahamas som säger att han landsteg där. Altså borde Bahamas vara en del av Västindien??

(Jag har en massor med bilder ifrån monumentet, men tyvärr har mina foto CD redan åkt med flyttlasset till vår nya bostad så bilderna därifrån får vänta...)

Enligt worldatlas.com så ser det ut så här:



The West Indies is a large group of islands that separate the Caribbean Sea from the Atlantic Ocean. They comprise three main island groups:

Bahamas (north)
Greater Antilles (central)
Lesser Antilles (southeast)


Karibien då? Var är det?

Söker man på samma sida så får man upp en likadan karta och där står:

Long called the West Indies, the overall area is now commonly referred to as the Caribbean, a name that became popular after World War II.

Note: In reality the Bahamas are not considered a part of the Caribbean, however, we show them here because of their cultural, geographical and political associations with the Greater Antilles, and other Caribbean Islands.

Som det står under "note" så har även jag hört att Bahamas INTE är en del av Karibien eftersom Bahamas inte ligger i Karibiska havet utan i ATLANTEN.

MEN......... (Det finns alltid ett MEN)

När vi bodde på Long Island så sa båtfolk i allmänhet (jag jobbade på en yacht) att ena delen av Long Island vätter mot "The Caribbean Sea" och ena delen vätter mot Atlanten. Karibiska havet var alltid turkost, grunt, lugnt med mycket stor risk att gå på grund. Medan Atlanten på andra sidan ön var djupblått, mörkt och faran låg i stora vågor som rullade fram...

Jaa, var slutar Karibiska Havet och var tar Atlanten vid?? Jag vet inte.

Här kommer iallafall en karta där jag har ritat in en vägledande pil. Till F och L som ska komma och hälsa på: Ni kanska kan skriva ut kartan så att ni båda är med på vart ni ska. Bra att ha med på resan vet ja!


Min slutgiltiga kommentar för idag är att jag tycker att Bahamas ligger i Västindien och i utkanten av Karibien.

Men ligg nu inte sömnlösa över det nu kära vänner, se nu istället till att pallra er hit!

Puss puss


 


Vi fryser!

Idag försökte vi att få på värmen i vår lägenhet men då började det lukta bränt. Vår svenska vän sa att det var 10 grader på hennes termometer i går morse!!! Vilken tur att jul-paketet med ett par mössor kom fram!





Vi gick bla till affären och tjejen bakom kassan tyckte att den där mössan såg mycket skön ut. Sedan gick vi en sväng runt kvarteret men vi fick gå hem igen för snålblåstens skull. Enzo frös om händerna. Vi har dubbla mysbyxor och dubbla tröjor.

Vi skulle vilja göra upp en brasa och värma upp oss. Mario och Enzo försöker att krama sig varma, det går också bra.

kram


Att se arg ut.

Ibland vill jag se väldigt arg ut och MYCKET allvarlig!! Det händer till exempel när Enzo gör något farligt som att klättra upp på köksbänken och börja dansa...

MEN, då lägger han huvudet på sned och ger mig känslosamma pussar på kinden. HUR ARG KAN MAN SE UT DÅ??? Jag måste försöka komma på ett knep som gör att han förstår att jag menar allvar. När han är allt för olydig får han gå in och lägga sig i sängen. Men ibland så tycker han det är roligt (???!!!) och sitter därinne och skrattar för sig själv.  Hi hi hi hi guu blu ditt ditt ditt bbbllllaaa... (vad nu det betyder...) Det händer inte alltid förståss, men ibland så.

Idag åmade sig Enzo in i ett hörn där det finns farliga sladdar.
-ENZO, kom ut därifrån (den arga tonen)
Han tittade på mig och gav mig det soligaste leendet han bara kunde och låtsades leka TITTUT!
-TITT, säger han (tittut betyder det)
Men jag vet ju vad det är han vill göra, han vill dra och bita i sladdarna!! Han ser så full-i-sjutton ut, fast det är döljt bakom den bästa fasaden.

Idag fick vi oss alla ett gott skratt. Mario skulle gå till jobbet och jag tyckte att han hade något på kinden.
-Look at me, sa jag.
Han tittade på mej och sa:
-Do I look old?? sa Mario då helt apropå.
-No, sa jag
-YES!!! Skriker då Enzo som står och tittar på oss.

Ha ha ha ha ha. Bra timat Enzo.

Här har ni "Herren på täppan", uppe på täppan...


video på bloggen

Jag vill  klura ut hur man gör för att lägga in en video på bloggen...

Jag provar här med ett yoga klipp ifrån Indien. Inspirerande vyer och musik tycker jag.
 

Men jag vill kunna lägga ut små videosnuttar som jag har filmat själv - UTAN att först lägga ut dem på you tube. Altså videoklipp som jag har på datorn. Går det??

.....

En timme senare. Jag fattar inte hur man gör. Jag hade en söt video på Enzo som leker tittut....

Här kommer tre bilder istället.





TITTUT!!!!

Flytt igen

Vi flyttar 1a februari. Jag har blandade känslor angående flytten men i stort blir det mycket bättre för oss.

Det positiva blir att:

-Enzo får en inhängnad gård att leka i med en liten lekpark.
-Mario slipper att köra den långa farliga vägen i mörkret varje kväll.
-Det finns ett korallrev på gångavstånd ifrån vårt hem.
-Större utbud av matvaror och ekologiska matvaror i samhället som är större än det vi bor i nu.
-Vi bor nära en färja som går till andra små öar runt omkring om man vill åka ut på picknick en dag...
-Vi slipper alla problem i vår lägenhet som vår hyresvärd inte vill fixa: mögel i mattan, läckande tak, läckor i barummet osv...

Det negativa blir att:

-Vi kommer att sakna den fina stranden där vi bor nu. (Men vi kan ju alltid ta bilen och åka hit, det är ca 40 minuters bilväg.)



-Vi kommer inte att ha utsikt över alla båtarna i hamnen, (men å andra sidan så slipper vi också dieselavgaserna som kommer in i vårt kök när båtarna åker förbi.

-Vi kommer att sakna endel vänner här, speciellt våra svenska vänner.

-Jag kommer förmodligen inte ha Yoga i strandbaren.

Fördelarna väger över ganska stort tycker vi. Här kommer några bilder ifrån vårt nya hem.

Lägenheten ligger på bottenplan och just nu är det bara vi som kommer att bo i huset.











Stället är fräscht så det ska bli trevligt att bo där. Enzo gillade lägenheten och sprang från rum till rum och skrattade. Vi har även en bakgård där jag kan ha alla mina växter.

Kram


Moppen är framme igen o igen o igen...

-Vi har spöken, säger Mario.

Vår städmopp ligger alltid någonstans där man snubblar på den. VEM LÄGGER DEN DÄR??? Flera gånger om dagen snubblar man, trots att moppen just har blivit tillbakaställd. AAAHHH AJ...... Moppen igen!!!!

Ja vi vet ju att det är Enzo som gillar att dra ut den, så "spöket" i vårt fall är ett år gammalt och gillar att städa.

Men han gillar inte att ställa tillbaka moppen där den hör hemma, på toaletten. Vi har toalettdörren stängd men så fort man går in där så är Enzo hack i häl redo att göra oreda. Eller reda, enligt honom.

Städkillen gillar däremot inte att dammsuga. När jag säger till Enzo att vi måste dammsuga så sätter han alla sinnena på helspänn och springer och ställer sig i ett hörn så långt ifrån dammsugaren som möjligt. Sedan gör han flera små utfall mot dammsugaren genom att springa fram och skrika något passande tex "DATT".

Här har ni Enzo som städar på våra svenska vänners altan.



Vi var där och kollade in en tävling med radiostyrda segelbåtar.



Men som ni förstår så tyckte Enzo att det var mycket roligare att sopa. Hoppas städintresset håller i sig!!!

Kramar

Boys will be boys...

Här har ni ett par coola grabbar som är ute på promenad.



Coola, fast väldigt tillgivna grabbar som pussas öppet.



Enzo har haft några lekkamrater här (tjejer) och jag har funderat på hur olika killar och tjejer verkar vara redan när de är små. Jag har uppfattningen att killar ska klättra, dra, stampa, göra oljud osv i större utsträckning än tjejer. Enzo har lekt med de svensk/amerikanska tjejerna och även den franska tjejen som han träffade för några månader sedan. Under deras lek har jag också noterat att Enzo springer iväg, eller vänder sig om när tjejerna vill kramas. Trots att Enzo är väldigt kramig och pussig med oss. Är det ett individuellt särdrag hos Enzo eller är det något typiskt för små killar?? Ja det kan man ju fundera på...

Här kommer två bilder på vildingen. Jag hade en bra bild på Enzo när han hänger ifrån vagnen som en apa, men tyvärr har den av misstag blivit borttagen.





Klätter och bus på er.


Invasion

Igår kom det 17 personer till min Yoga i strandbaren!!!!! Det var roligt och lite chockartat.

Vi har blivit så vana med att det är så lite folk här så nu blir man förvånad när det har blivit liv i baren på kvällarna. Vi hör musiken ifrån vår lägenhet eftersom baren ligger rakt över vattnet ifrån oss. Ända sedan vi kom hit så spelar de SAMMA musik varje kväll. Någon Bahamansk sångare sjunger

"Paaaty in tha bakyad...(Party in the backyard)
Paaaty all nite long
We gonna paaty til tha break of dawn..."

Mario blir galen på musiken, men Enzo och jag diggar loss. Det svänger ju!!!

Folk som går förbi på kajen glor rakt in i vårt kök och de bara glor och glor. Endel går förbi precis utanför altanen och glor ännu värre. Igår körde någon förbi här ute på gräsmattan i en golfbil. Hallå, det är ingen golfbana här!!

Enzo gillar att springa här ute på gräset och vi har hittat en rolig kulle där Enzo springer upp och ner... Han stod på näsan flera gånger för att han tror att han kan flyga nedför. Det såg väldigt roligt ut. Idag har han lärt sig att stå i vagnen och sedan ta tag i handtaget på vagnen och hänga som en apa. Han tar sig upp i vagnen på 2 sekunder och ibland sitter han där och filosoferar. Men oftast ställer han sig upp och dansar (i vagnen!!!!)

Gott Nytt År ifrån oss



RSS 2.0