Att vara en utskälld, bra människa

Har du blivit utskälld för en bagatell-sak någon gång? Eller kanske blivit utskälld för något du inte gjort? Otrevlig känsla.

När jag var 10-12 år handlade jag och min kompis godis på Åhlens. Vi kom ut ur affären och började titta på vad vi hade handlat och vi började äta av godiset också... Då kommer det fram en dam och säger till oss med mycket arg röst:
-Nu går ni in och lämnar tillbaka det ni har stulit!!!!!!!!!!!!!!! Hon böjde sig fram och hennes ansikte var mitt emot våra.
-Vi har inte tagit något, sa vi.
Kommer inte ihåg vad tanten gjorde sedan men det slutade med att min kompis kallade henne kärringjävel och vi gick därifrån.

När jag jobbade som reseledare på Mallorca så köpte jag ett par byxor i en affär. Byxorna kostade 3995 pesetas och jag lämnade fram en femtusing. Jag fick 5 pesetas tillbaka men tänkte inte på att jag fick 1000 pesetas för lite. På vägen hem kom min hjärnas huvudräkning ikapp så jag stannade för att titta på kvittot. På kvittot stod det att jag hade köpt en tröja för 4995 pesetas. Konstigt tänkte jag, jag har ju inte köpt någon tröja. Så jag åkte tillbaka direkt och pratade med samma kille som just hade sålt byxorna till mig. Jag förklarade mycket vänligt att det måste ha blivit något fel. Han började skrika och svära och anklaga mig för alla möjliga saker. Han sa att jag levde på att rota fram gamla kvitton ur papperskorgar och gå tillbaka till affärerna med dem... Nej sa jag, jag arbetar som reseledare här (Jag hade till och med min uniform på mig med namnskylt och företagets namn) och det spelar ingen roll om jag får några pengar tillbaka, men jag vill bara säga att det måste blivit något fel. Han blev allt vildare och slängde ut mig ur affären.

Jag var ledsen, frustrerad, arg och chockad!! Jag hade ju inte gjort något!!

Visst är det hemskt att bli utskälld för något man inte gjort?

Undrar hur många människor i världen som sitter i finkan för något de inte har gjort?

Varför skriver jag nu om detta? Jo, jag tycker att jag är en ganska bra männsika men jag blir ibland utskälld för (som jag tycker) bagatell-saker...

På ett tomt pendeltåg hemma i Sverige blev jag utskälld av en man därför att jag hade tagit av mig skorna och satt upp fötterna på sitsen framför mig. Observera att jag hade tagit av mig skorna!!!!!!! Mannen som kom in i vagnen sa:
Ta ner dina SVETTIGA, ÄCKLIGA fötter ifrån sätet. Vem tror du vill sitta på det där sätet nu?? Jag blev helt paff och tog ner fötterna och sa att mina fötter varken var svettiga eller äckliga. Han började skälla ut mig ännu mer och jag kände mig som en ligist.

En annan gång gick jag med mycket raska steg in på biblioteket i stan. Jag sprang/gick i superfart för att jag skulle hinna med en buss till universitetet. Jag öppnade dörrarna och gick snabbt in för att lägga fram återlämmningsböcker. Jag tittade inte bakom mig när jag gick in på biblan. När jag kom fram till disken kommer det fram en medelålders kvinna till mig och säger:
Känner du dig nöjd nu när du smällde dörren rakt i ansiktet på mig???
-Vaaaa??? Jag stod där som ett fån och fattade inte vad hon snackade om. Förlåt, sa jag, jag hade ingen aning om att du dörren i ansiktet, och om det var mitt fel så är jag ledsen...
Och vad får jag för svar... Ja du är väl lagom nöjd nu, säger hon!!!
-Nej sa jag, jag ber verkligen om ursäkt men jag uppfattade inte att det var någon bakom mig!
-Du har mycket kvar att lära lilla du, svarar hon.

Vad säger man?? Hade inte tid med den tjuriga männsikan så jag gick.

Återigen, någon fick mig att känna mig som en skurk, fast jag lovar att jag inte är det minsta skurk-aktig...

Här på Bahamas har jag blivit utskälld för att jag inte går i kyrkan, och en kvinna säger att jag kommer att hamna i helvetet...

Nää nu får det vara nog. Jag är en bra männsika!!!

Här kommer en bild som får föreställa något som man nog blir utskälld för. "Att gå in med badkläder på en restaurang" (Observera att det har jag INTE gjort)


Plantera ett avokadoträd.

Kan jordgubbsfrön veta att de är på Bahamas och inte hemma i Sverige? Just nu liknar vädret svenskt sommarväder, men mina jordgubbsfrön kommer aldrig upp. Jag har provat i två omgångar och väntat vecka efter vecka efter vecka med det ser dött ut. Nu har jag inga frön kvar så jag får väl ge upp tanken på de röda bären. Inte heller smultronfrön vill ta sig. Kanske är det fel jord som jag använder...

Jag får trösta mig med att jag har lyckats att få fram 4 avocadoträd ur sina kärnor.



De är jättefina och en av dem har brons-guldiga skimmrande blad.



De tre träden till vänster är ifrån lokalt växande avokadoträd och de verkar stormtrivas. Trädet längst till höger kommer ifrån en kärna vars frukt jag köpte i affären (importerad ifrån Mexico) Denna planta trivs inte lika bra och ser ganska ledsen ut trots att jag behandlar dem lika. Känner Mexico-kärnan att den inte är i Mexico??

Jag tror att avocado plantan skulle vara ganska snygg som inneväxt. Gör så här om du vill skaffa en:

Köp en avokado.
Ät upp avokadon.
Spara kärnan.
Stick tre eller fyra tandpetare rakt ut i olika väderstreck runt om toppen på kärnan.
Sätt kärnan med tandpetarna i ett glas med vatten. Tandpetarna gör så att toppen av kärnan hålls torr och botten av kärnan hålls i vattnet.
Byt vatten varje dag.
Vänta, vänta och vänta tills kärnan börjar dela på sig.
Vänta lite till...
En vacker dag några veckor senare så kommer det fram en rot inifrån kärnan.
Plantera i ljust fönster och vattna regelbundet.
Snart kommer en lång stam fram och sedan bladen.

Slutet gott allting gott för en kärna som annars skulle hamnat i soporna.

Jag vet inte hur stort ett avokadoträd blir men det får bli en senare fråga. Det kanske går att trimma trädet?


Strand hopp

Vad gör man en helt vanlig tisdag på Bahamas??

Det stormar igen, vanliga stormar bara, inga livshotande vindstyrkor. Gick upp kl 6.30 för lillen tyckte att det var dax att vakna då. Det var svinkallt tyckte vi (14 grader) så Enzo fick sätta få sig en tjock tröja och strumpor för första gången sedan han kom hit. Lustigt tyckte nog han.

Jag cyklade iväg till en utomhusbar kl 7.15 för att ha Yoga. 6 tappra deltagare i mysbyxor och tjocka tröjor väntade på mig. Baren ligger vid stranden och det blåste ordentligt.

8.45. Cyklar till affären efter Yogapasset och handlar mjölk, ägg, juice och Swiffer (ett slags moppöverdrag).

9.00 Cyklar hem med maten och Yogagrejerna och två yogamattor. Käkar havregrynsgröt med Enzo och Mario. Enzo gillar också att man klipper sönder russin som han sedan sitter och pillar i sig vid bordet.

Min största tomatplanta blåser omkull och lerkrukan går sönder. Tar in gurkplantan som håller på att dö i stormen.

Skorna åkte på Enzo för jag tänkte att han kunde få gå ut lite och stå på egna ben nu när han faktiskt kan gå ganska skapligt. Men han ville inte gå med sina ben eftersom hellre ville sitta ner och äta upp skorna.

Så vi stannade inne och smakade på skorna istället. Läste några barnböcker och busade med Enzo. Enzo somnar.

Jag cyklar iväg på en cykeltur och tror i min enfald att jag ska ta mig ett dopp i havet. Ha ha ha. Jag tänkte att "hur kallt det än är så ska jag slänga mig i..." Pyttsan. Det var svinkallt, och då menar jag Vätternkallt!!! Mesade ur. Jag är en badkruka"

Ängnade mig istället åt att försöka ta kort på mig själv i ett hopp med hjälp av kamerans självutlösare. Så här gick det.








Det var ett gympapass som starkt kan rekommenderas. För det första så var det suveränt bra träning att försöka hoppa högt i sand. För det andra så höll jag på att skratta ihjäl mig eftersom jag undrade om någon såg mig och undrade vad sjutton jag höll på med. Jag kom på mig själv med att göra små skrikljud ifrån mig när jag hoppade precis som om jag tänkte att jag skulle komma högre då... IIIIIIiIIIIIIHHHHH    OOAAAAAIIIHHH  IAAAAHHHH

Hann med att plantera en nyuppkommen liten kokospalm på stranden som jag hittade vid vägkanten. Väx och frodas lilla palm. (De andra palmerna lever fortfarande förresten)

Cyklade hem med trötta ben. Först Yoga sedan strandhoppning och cykeltur i motvind. Nu blir det nog vila resten av dagen...

Inte direkt. Hjälpte en dam med en ond nacke och Enzo och jag hann med en vända till affären igen.



Mario försöker att hitta en skräckfilm till kvällen, vi får se om vi blir rädda. Det är ju Halloween snart.

Detta var min tisdag.

Kram

friska vindar

Så här ser vädret ut för tillfället.



Det regnar och blåser friska vindar. Ganska skönt att gå på promenader. Vi gick ut i förmiddags och vad ser jag... Signaturträdet blommar!!!! (Ni kommer kanske ihåg det där trädet som jag tidigare har berättat om, vars blad går att skriva på...) Under de två år som vi har bott här så har jag aldrig sett det blomma. Det har bara hängt "bollar" i trädet som jag aldrig har sett öppna sig.



Bladen ser ut som vita och rosa hjärtan. Romantiskt, eller hur??? Det som sitter i mitten ser ut som gele. En mycket häftig blomma, tycker jag. Blomman varade bara i en halv dag och sedan blev den ful.

Här ser ni några andra blommor som växer på ett träd utanför vår lägenhet. Enzo och jag brukar gå och lukta på dem.  



Enzo har lekt med en kompis idag som är lite över ett år. Vi gick hem till dem och killarna fick leka med klossar och annat. Det som Enzo tyckte var roligast var nog killens trumma. BANG BANG BANG, lät det...

Kram från oss

barfotagång

Har ni hört den här:

När en bebi börjar gå,
börjar gå
börjar gå
vill han bara hålla på,
hålla på
hålla på
gå, gå, hålla på, hålla på och gå...

Det stämmer i Enzos fall och han går och går... Försöker att springa, vinglar, balanserar och så vidare.




Idag har vi ätit en mycket lättlagad lunch som jag ska dela med mig av. (Ja inte maten förstås det blir lite svårt ifrån Bahamas , jag menar receptet)

Jag kallar den

Carros snabba Bahama lunch:

I en stekpanna, rör ihop

Tonfisk (fångad med delfinvänliga fiskemetoder så klart)
en burk krossade tomater
purjolök
basilika (färsk om du har)
smaka av med salt och peppar om du vill

Servera tillsammans med din favoritpasta och lite parmasanost eller annan ost.

KLART!!

Det blev gott och passade bra som en snabb lunch när man känner att man vill göra annat än att laga mat.

Kram


Tårna tittar fram

Vi har vaknat av att vi fryser på morgnarna!!!  Dax att ta fram lillens pyjamaser. Innan har det varit så varmt att han har fått sova i en kortärmad body eller i bara blöja. Synd bara att alla pyjamaser var för små. Många av dem har han inte hunnit använda ens en gång, trots att de är upp till 9 månaders bebisar.

Vad gör man?



Det tog emot att klippa sönder sprillans nya kläder. Men hela gjorde de ingen nytta.

Trots att det är kallt på natten så är det fortfarande badväder på dagen. Det gillar Enzo. Här ser ni hans badkrabba med solskydd.



Kramar


Ny bostad?

Vi har fortfarande vatten som läcker in i huset. Därför har vi har varit och tittat på alternativa ställen att bo på i en närliggande stad. Det blev två mycket intressanta dagar och vi har sett schabbiga ställen och fina ställen, billiga och dyra...

Vi var först och tittade på ett hus som låg på en hög höjd. Utsikten över havet var helt fantastisk... MEN. Hela huset var nedgången och KÄLLAREN.... Källaren.... Där nere var det..... otäckt. Det fanns inget där egentligen, bara väggar, golv och tak av cement. Men känslan där nere var spöklik. Varken jag eller Mario ville bo i huset på grund av källaren, även om det hade varit fräscht där uppe.

Jag blev så rädd så att jag glömde att ta kort på huset. Vi åkte därifrån snabbast möjligt.

Ett annat ställe vi tittade på låg lite utanför bebyggelsen, en lång och gropig grusväg ledde dit. Hyresvärden sa att det var havsutsikt. Ha ha ha här ser ni "havsutsiken".



Och här ser ni huset. Det var ganska skaplig standard i huset, men det var för långt ifrån bebyggelse tyckte vi...



Ett annat hus...




 
Men ägaren ville inte hyra ut, bara sälja.

Sedan hittade vi vad vi sökte



En fräsch och rymlig lägenhet på två plan, plus ett litet loft. Kök och allrum på bottenvåningen och två stora sovrum med toaletter på andra våningen. Vi kände att vi hade kunnat flytta in direkt. Men lägenheten skulle bli ledig i decemer så vi får se vad vi bestämmer oss för.

Vi åt mat på en restaurang och därifrån kommer dagens skylt.



Kramar

skriet ifrån vildmannen

Vi hörde ett illskrik ifrån lillen idag och trodde att han hade fastnat i något. Han var i sitt rum så vi sprang dit förstås för att se vad som stod på.

Han jagade en JÄTTEMYRA. Tydligen var myran listigare än lillen för lillen lyckades inte att fånga den. Det var därför han skrek.. frustration antar jag. Det såg väldigt komiskt ut och han tittade på oss precis som "Gör något, fånga den!!"

Idag så upptäckte vi också att Enzo satt på golvet och hade käkat choklad!!! Till saken hör att vi inte har någon choklad i huset. Vad vi vet. (Det skulle vara väldigt gott men tyvärr...) Nää är det verkligen choklad sa jag till Mario. Lillen satt där med brun smörja runt munnen och på haklappen. Jaa, sa Mario lukta på hans andedräkt... Luktade på lillens andedräkt och mycket riktigt, han har ätit choklad!!!!! Vi stod där som två fån Mario och jag och tyckte att han kunde dela med sig lite och avslöja källan.

Men Enzos choklad-måltid förblir en gåta.

Nu ligger den lille vildmannen och sover för nattten så här kommer två nattbilder.



En något rörig altan... Omplantering och annat på gång. Den nya gurkplantan är ca 2 dm stor och vi väntar otåligt på de nya gurkorna. Den stora växten är en gammal tomatplanta som fortfarande blommar. Den har nu fått en ny kruka sedan bilden är tagen och bättre stöd. Vi får se om det kommer några tomater någon gång.



Kramar


Fiskarna i havet

Idag vill jag pigga upp er med lite bilder ifrån havet. Jag blir iallafall glad av lite undervattensprakt. Under ytan händer alltid något... om man tittar noga. Fiskar jagar mat, andra fiskar ligger på lur och väntar...



En stingrocka ligger och vilar? Eller har den hittat något att mumsa på? Ser ni ögat där uppe på huvudet? Visste ni att hajar och stingrockor har två snoppar? Detta ifall en går av i kärleksakten. Det brukar gå hett till, hajarna biter sig fast i varandra. Så när man ser stora bitmärken på en haj så vet man att den har varit ute på lite rajtan-tajtan...



Hajar är inga linslusar och stannar sällan för att låta sig plåtas. Inga bitmärken på den här.



Idag cyklade jag iväg till standen för att hämta några stenar att dekorera en kruka med. På vägen dit tänkte jag att jag skulle ha tagit med mig kameran, men så tänkte jag att den stranden har jag ju tagit massor av bilder på. Säkert inget nytt. Naturligtvis så ser jag en blomma som jag aldrig har sett förut. Bara att cykla hem igen.

Här ser ni "stigen" som leder ner till stranden.



Och här är den fina blomman som gjorde att jag var tvungen att hämta kameran. Vad är det för en blomma undrar jag??? Vet ni?



Medan jag sitter här och skriver kravlar Enzo omkring och biter på min häl! Han kan säga BOK! Och blir väldigt glad när han får välja en bok att läsa i bokhyllan. Han har också lärt sig att hålla ett glas med vatten själv och dricka ur det. Ja, lite spill blir det förståss.

Vi var och badade idag igen i poolen, och försökte lära lillen att hoppa i från kanten. Men gräset var minst lika intressant att dra i som att hoppa i poolen.

kramar ifrån oss


Russin huller om buller

Affären i byn har slut på goda russin. Varför är det så att man då är så väldigt sugen på goda russin?? Mer än vanligt. Ja affären har russin men de är av en mindre god sort och de smakar VIN. De måste ha legat och jäst. BLÄ. Jag vill ha goda russin!!!

Har ni spelat russinleken?

Man behöver:
RUSSIN
TVÅ GLADA SPELARE

Man lägger ut russin huller om buller på en tallrik. Sedan väljer man ett russin utan att till exempel Mario vet vilket det är. Sedan ska Mario peka på ett valfritt russin och fråga om det är DET russinet. Om det inte är det får han äta upp det. Han får äta russin ända tills att DET russinet pekas på. Man får göra reglerna lite som man vill men oftast ska man få äta så många russin som möjligt. Då är man bäst!! Bra eller dåligt beroende på om man gillar russin förståss och om russinen är goda...

Igår tuggade Enzo på ett russin som jag hade tappat på golvet. Idag såg det ut som om han tuggade på ett russin igen, och jag tänkte för mig själv att jag får nog sluta upp med att tappa russin på golvet. Men det var inget russin. Det var en skalbagge... Nåja, hellre skalbaggar än ödlor. Men den dumma mamman tog skalbaggen ifrån lillen och det blev INTE uppskattat.

Har ni spelat smakleken då! Kompisen får smaka på något utan att titta och samtidigt hålla för näsan. Ofta svårt att säga vad det är man äter på. Skum känsla.

Nu till skumma uttryck.

Huller om buller. Vilket ord det är egentligen. I min värld betyder det "oreda", men var kommer det ifrån? huller om buller.... Allt ligger huller om buller i det stökiga rummet... Myrorna springer huller om buller i myrstacken...Säg "huller om buller" till någon som inte kan svenska och det låter säkert mycket lustigt.

Nu får du ta och "skärpa dig" sa jag till Enzo idag. Hur gör man när man "skärper sig"? Han gjorde något fuffens, exakt vad kommer jag inte ihåg. Jo förresten, han drog upp lakanen i sängen istället för att sova. Är det kanske något slang ord eller? Något skärp är inte inblandat... Hmmmm... Kanske att man kan föreställa sig att man drar åt ett skärp runt sig som gör att man håller sig i schack.

"Hålla sig i schack"??? Ingen aning var det kommer ifrån heller...

Nu ska jag gå och knyta mig... Knyter man lakanen runt sig eller...???

Gonatt.


utforska det okända

Det finns ingen ände på alla utforskningar som min son har för sig.



Vad gör han??? Vad finns det där bakom som jag har missat? Ju mindre ett utrymme är, desto roligare är det att klämma in sig där...



Kanske har man som vuxen glömt hur roligt det är att utforska världen som barn? Vår vuxenhet och konsekvenstänkande gör att vi inte gör vissa saker.

Ënzo lägger sig ofta på mage och stoppar ett fastsittande dörrstopp som sitter på väggen i munnen. (Han gör detta varje dag så det måste vara något speciellt med detta dörrstopp)

Idag fick Enzo krypa omkring lite vid sidan av poolen. Underlaget bestod av ganska sträv ,mönstrad betong. Jag tänkte först att jag skulle hålla i honom så att han kunde gå där. Men han vägrade att stå på benen, han ville krypa. OK tänkte jag, han måste ju få känna hur betong känns. Direkt ner och smaka på betongen. MMMMmmmm. Sedan rekordfart till gräsmattan. Men mamman sa stopp. Jag vet att han skulle ha börjat att äta på gräset och det vill man inte som mamma. Han är ingen ko heller....

Häromdagen tog jag med två leksaker till poolen för Enzo att leka med:  en anka och en mugg som jag tänkte att vi kunde använda att hälla vatten med... Jag visade Enzo hur man kunde hälla vatten med muggen och gav sedan muggen till Enzo. Han tog muggen med vatten och skulle DRICKA!!! NEJ! Inte poolvatten... Enzo tittade på mig. Jag förstod då att det måste varit det mest naturliga för honom eftersom han alltid får dricka vatten ur en mugg och NU helt plötsligt ska man INTE dricka utan att hälla ut vattnet istället??? Så får man ju INTE göra vid bordet!! Han måste ha undrat hur jag ska ha det egentligen.... DRICKA eller HÄLLA UT??? Bestäm dig morsan...

Kram till er


Under ytan

Vi gillar att titta på fiskar. Enzo och jag går längs kajen varje dag och tittar på fiskar. Vi har hittat ett ställe där småfisk gillar att vara så vi brukar lägga oss på mage och titta ner på vad de sysslar med där under ytan.

Mario gillar att simma djupt ner i havet. Man blir lite nervös ibland för han kan simma ner 60 meter på ett andetag. Galet?? Kanske. Men han gillar det och säger att han känner ett stort lugn där nere. Han tränar Yoga och andningstekniker för att kunna göra sådana dyk.





Det finns mycket att titta på under ytan. Här ser ni en prickig fisk.



Enzo gillar att titta på fiskarna längs kajen och skrattar och sprattlar när man lyfter upp honom och öppnar myggnäts-dörren ut mot kajen.

Idag har vi badat i poolen Enzo och jag. Det var lite kyligt eftersom det har regnat ganska mycket. Men vi lyckades att pricka in badet mitt emellan två skyfall. Vi hittade två skalbaggar i poolen som vi räddade ifrån drunkning. Enzo sträckte ut handen och ville gärna känna på dem, och säkert också äta upp dem. Men mamman sa nej.

Lillens nya färdigheter består av att kunna GÅ ett par steg själv utan att hålla sig i!!! Jätteroligt att se honom ta de första stegen i livet. Han har också lärt sig att dela med sig! Han kan till exempel ge mig en leksak som han vill dela med sig av. Jag säger då:

TACK ENZO, VA SNÄLL DU ÄR!!!

Då blir han helt till sig och rodnar lite. En riktig gullunge...

Enzo har också lärt sig att peka på munnen, titta på lampan och titta på tavlan som hänger vid sängen. Han pratar en massa oförståerliga saker men ibland låter det som om han härmar riktiga ord. Mario försökte lära Enzo att fånga något och efter ett tag så lät det som om han härmade Mario när han sa "CATCH" (`fånga") Det måste vara ett virrevarr av ord i Enzos huvud eftersom han får dubbla språk hela tiden. Men han verkar ta det hela med ro och vi försöker att ta ett ord i taget. Jag säger ordet på svenska och Mario upprepar det på engelska, eller tvärtom.

Enzo gillar att leka med Marios tränings-saker. Här ser ni hur han fick prova Marios simglasögon. Han verkade gilla det och hade ingen brådska med att ta dem av sig.



Äpplet faller nog inte långt ifrån trädet skulle jag tro. Kanske vill han också titta närmare på fiskarna under ytan??

Kramar ifrån oss


RSS 2.0