Konstgjort korallrev

Vi har just fått reda på att våra grannar har fått tillåtelse att skapa ett konstgjort rev här i vår by. Jippi säger vi åt det. Vad är ett konstgjort rev undrar ni kanske??

Jag är ingen specialist på detta område men jag vet att man skapar någon struktur av  tex betong med olika håligheter i för att fiskar ska kunna bosätta sig där. Man måste ha tillstånd ifrån en mydighet (Port authority) för att sedan lägga det på ett passande ställe i vattnet. När det ligger på plats i vattnet så dras fiskar dit eftersom det skapar ett skydd för dem mot större rovfiskar. Efter ett tag så dras mer och mer marina varelser dit och även koraller kan börja växa på denna struktur.

Vips så har ett korallrev skapats!!! Det låter väldigt enkelt, jag vet inte hur lång tid det tar. Koraller växer långsamt så jag antar att det handlar om flera år. Men resultatet kan bli mycket bra och kan skapa ett fungerande litet ekosystem. Man skulle kunna säga att ett skepps-vrak också är ett konstgjort rev. Endel vrak är täckta av koraller och många olika fiskar trivs där...

Vi väntar med spänning på att få följa utvecklingen av revet.

Vad händer annars hos oss??? Strömmen har gått (igen) och vi sitter hungringa och väntar på att laga mat. Enzo smakar på Marios tår och verkar gilla det. Jag har tre små apelsinträd som växer där ute. Datorns batteri är snart slut...

Kramar


Susa omkring i en golf-bil...


Svullnaden efter myrbetten har nu gett med sig men foten kliar förskräckligt. 10 gånger värre än vanliga myggbett. Funderar på att åka tillbaks och försöka äta upp alla myrorna som hämnd men jag antar att jag bara skulle bli mera biten.

Vi har fått låna en golfbil av våra vänner så vi har tagit oss en tur runt hela byn. Det var mycket trevligt och Enzo fick köra ibland. Han körde rätt bra förutom då han tappade koncentrationen när han försökte äta upp ratten.

Här kommer några bilder ifrån vår golf-bils-utflykt:



Det åskade lite och regnade på avstånd men vi fick inte en droppe på oss.

Många hus såg vi...







Vi fantiserade och sa att vi skulle välja ett som vi skulle flytta in i. Det var svårt, det fanns ju så många fina hus. Vi kom överrens om ett, som jag tyvärr inte har med på bild. Men huset ser ut så som jag tänkte mig huset vid stranden i böckerna om Sandvargen... En omöjlig beskrivning, jag vet. Jag får gå dit och ta kort på huset en dag.

Så här såg Chaufförerna ut på vår utflykt.



Redo att lägga i växeln och ljudlöst rulla vidare...

Dessa myror...

Jag insåg att de ändrar klippen i den där discovery länken som var med i förra inlägget. Men för den som är intresserad av flera klipp ifrån "Man vs Wild" kan prova den här länken istället. Man får klicka på "Man vs Wild"

http://dsc.discovery.com/video/player.html?bctid=1606750308

De är faktiskt mycket underhållande. :)

Enzos mystiska bett har läkt helt och hållet. Istället sitter jag här med en svullen fot. Jag har blivit biten av myror igen. Attans myror. Jag stannade vid sidan av vägen för att ta några lökar ifrån en planta. Inget grävande, inget bökande i buschen... Jag bara stod där och blev anfallen!!! Mitt på ljusa dagen. Det kändes precis som myror men jag stannade inte för att titta, utan sprang iväg fortast möjligt.

AAAjjjj och kliiiii! Attans myror. Foten svullade upp och det kliar som bara den. Ska göra ett kallt bad till foten nu.

Vad skulle "Bear" mannen gjort tror ni? Han hade nog ätit upp myrorna på något sätt.... Helt säkert.


En biten tunga??

Igår så upptäckte jag att det fanns ett mystiskt rött område på sidan av lillens tunga. Det såg ut som om han hade bitit sig där... Eller vänta. Han har inga tänder där??? Hur har det gått till? Jag försöker bita sidan av min egen tunga med framtänderna för att se om det är möjligt att göra så. Mycket svårt.

Vi funderade ett tag på det och tror att det kanske var ödlan som bet honom när han försökte äta upp den???? Vi får nog aldrig reda på svaret men tungan ser biten ut iallafall.

Har ni sett det där programmet "Man vs Wild"??? Det går på Discovery och det handlar om en man som släpps av i alla möjliga terränger och sedan måste överleva i naturen. Han är helt fantastisk tycker vi och fångar fisk och allt möjligt med sina bara händer och hittar vatten på de mest finurliga ställen. I gårdagens program så var han i någon slags öken och kissade i ett ormskinn, slog en knut på kiss-höljet och bar det runt halsen för att dricka i nödsituation. Det fanns inget vatten att hitta där så han drack kisset ifrån ormskinnet till slut.... Snacka om överlevare!!!

Det finns ett par klipp ifrån programmet som går att titta på på denna nedanstående länk. Filmen finns där det står TOP VIDEO till vänster i fönstret. Det kommer reklam först så ibland måste man klicka en gång till för att det ska gå igång.

www.discoverychannel.com

Kanske blir Enzo en sån där vildmarks-specialist???

Här kommer en bild på en Bahamansk väg genom vildmark. Påminner nog lite om de Svenska vägarna i norr tycker jag. En lååååång raksträcka kantrad av träd. Inga renar här dock. Undrar vad det finns att äta här i vildmarken??


Ödla på menyn

Jag kom hem idag och möter lillen vid myggnäts-dörren. Vad har han i munnen??? Vad är det där, frågar jag lillen och tar det ifrån honom...

En död ödla med bara huvudet och ena frambenet kvar!!!! Kroppen hänger knappt ihop.

USCH USCH USCH....Jag känner hur det vänder sig i magen. De andra delarna av ödlan är nu med andra ord i lillens mage.

Jag får trösta mig med att han nog har fångat den levande och ätit på den eftersom Mario sa att Enzo precis hade skrattat och sett ut som han jagat något, men Mario trodde att det bara var bollen som lillen hade jagat. Det var det nog inte!!!! Jag städade noga igår så hade det varit en död ödla på golvet hade jag säkert sett den.

BLÄÄÄ!!! Jag mår illa men lillen mår hur bra som helst. Det var ganska komiskt för vi pratade om igår hur hjälplös småbarn är. Vi ändrade våra funderingar och tror att Enzo säkert skulle fånga sin egen mat och leva på ödlor, skalbaggar, kackerlackor och myror...  Läcker meny va?

Under molnen

Här kommer en Bahamansk moln-bild.



Moln och hav...



Vi har sakta men säkert introducerat lillen till havet. Först var det bara fotplask och sedan benplask och sedan helkroppsplask. Vi vill att han ska känna sig trygg och van med vatten eftersom vi bor så nära. I ett par dagar har Enzo också dykt under vattnet i ett par sekunder och det blev ingen gråt eller rädda miner. Det var bra tycker jag eftersom jag inte vill tvinga på honom någonting bara för att hans föräldrar gillar vatten. Men det blir även ett skön avsvalkning under dagen för oss, eftersom det fortfarande är mycket varmt här.

Jag har planterat en ny gurkplanta eftersom den gamla dog i stormen. Plantan har nu precis tittat upp ur jorden. Gurkan som jag plockade innan stormen är fortfarande fräsch!!!! Det måste varit en supergurka det där. Uppväxt på Bahamas-sol och en massa kärlek!

Här kommer en bild på ett hus som gömmer sig bakom grönska. Som ni ser så sitter stormluckorna fortfarande uppe.



Kram

En välkommen present

Jag har länge gått och tänkt på att jag måste köpa mig en skrivare/scanner/kopiator. Men plånboken har sagt att det får nog vänta.

Igår hände det mest ofattbara. Någon knackade på dörren med en splirrans ny skrivare/scanner/kopiator och sa:

Om du behöver den här så får du den!!!!!

Va???

Ja det var sant. Det var en vän till oss som bor på en båt och de hade just köpt skrivaren men den var för stor för deras båt, så de har köpt en annan. De visste inte vad de skulle göra med den andra skrivaren så de var glada att jag ville ha den.

Hur ofta händer DET???? Det var nästan för bra för att vara sant.

Idag har vi alla varit och badat. Enzo har badat i en stor uppblåsbar krabba med skolskydd på vilken han har fått av våra amerikanska vänner.

Bilden nedan visar en liknande uppblåsbar vattenring, men det är kompisens sköldpadda som Enzo sitter i.



Kramar


Vad består en vit sandstrand av?

Först av allt vill jag tacka vädergudarna för att orkanen Ike inte kom hit. Vi tänker på dem i Texas där stormen drar fram de närmsta timmarna. Myndigheterna har beordrat ALLA i vissa städer att evakuera. Gratis bussar har slussat ut människor som inte kunde ta sig ut med egna fordon. 90.000 männsikor har struntat i evakueringen och man undrar varför??? Man har gjort klart för allmänheten att larmcentralen INTE kommer att skicka ut någon slags räddning under stormen till de som trotsar evakueringen.

Vissa folk säger att de måste stanna för att skydda sina hus... Hur då undrar jag? Vi får se hur det går för dem...

Annars är allt lugnt hos oss. Solen skiner och min altan har förändrats lite. Gurkplantan dog i stormen. Jag fick iallafall två gurkor av den. De andra plantorna tog jag in under stormen och nu har jag även ett litet mangoträd och ett litet apelsinträd. Har fått två mogna tomater men de var äckliga och ihåliga. Jag tror att det var värmen som gjorde detta. Har planterat nya tomatplantor inför de svalare månaderna.

Har också lyckats att ta mig lite tid för mig själv. Igår stack jag till stranden och snorklade. Det finns inget rev vid stranden men jag gillar att bara studera botten. Där kan man faktiskt hitta en massa intressanta varelser. Små krabbor som gräver ner sig i sanden, småfisk, räkor i hål m.m. Men man måste ta sig tid att studera botten för allt smälter liksom in i bottenfärgen. Igår var det minst sagt inte de bästa förhållandena för att snorkla. Vattnet var fortfarande grumligt efter stormen och stora vågor rullade in. Så jag fick nöja mig med att hålla mig i en vik där allt var lugnare. Silade sanden mellan fingrarna och upptäckte en massa intressanta saker. En vit strand består av skelettet ifrån döda koraller. Men även miljoners andra små delar ifrån andra organismer.

trasiga snäckskal
krabb klor och skal
Benbitar ifrån fiskar
sjöstjärnors skal
höjlen av alla möjliga slag som jag inte kunde identifiera...

I en näve botten-sand fanns säkert miljoners olika smådelar ifrån olika marina varelser. Väldigt intressant tyckte jag. Man tror kanske att sand är något slags enhetligt ämne såsom sten, eller koraller... Fast i själva verket är sand en blandning av allt möjligt som kommer ifrån havet.

Endel fiskar och sjögurkor bajsar sand, visste ni det?? De äter ifrån botten och sanden filtreras i deras magar så att det av näringsvärde tas upp, sanden bajsas ut igen. Under vissa dyk har jag studerat sjögurkor. De har armar som de går med och samtidigt stoppar in mat i munnen. Ut kommer sedan en ringlande korv som formar en stor hög av sand.

Här kommer en vit strand-bild. Säkert full med fiskbajs och annat...





knäppa saker man gjorde förr

Jag har fått en nostalgikick av min gamla barndomsvän!! Tack för det T.S :)

Kom då att tänka på de knäppa saker man gjorde som barn. Detta gjorde jag i min ensamhet:

Gick in i köket. Tog ett glas. Blandade konstiga ingredienser, typ sirap, ketchup, kakao, outspädd saft, tre droppar grädde, en nypa mjöl... Rörde ihop allt till en vidunderlig massa. Gick ut i trädgården. Grävde ett hål. Hällde massan i hålet. Öste igen med jord.

(Jag trodde sedan att något fantastiskt skulle börja växa upp ur denna magiska sörja!!!!)

Ha ha ha.

Gjorde ni också knäppa saker??

Jag frågade Mario och han sa att han faktiskt gjorde samma sak när han var liten.  Men med skillnaden att han trodde att allt skulle flyga i luften!!!

Det verkar också som om jag, när jag var liten, var fascinerad av att mosa löv. På somrarna så tog jag ett löv och la det på en sten. Sedan tog jag en annan sten och bankade på lövet tills det inte var något kvar av det.

Hemma hos min mormor och morfar så klippte jag löv ifrån en speciell buske och la dem i ett glas. Sedan tog jag en sax och klippte och klippte i löven tills att allt bara var smulor. 

Varför gör man sådant????

Jag kommer ihåg känslan av att det var så ROLIGT!!!

Även när jag blev äldre så tyckte jag om att klippa i saker. Tex spagetti. Det blir lätt att äta då. En gång så såg ett par spanska vänner till mig denna ritual.

-Du är inte klok, du mördar spagettin, utbrast de.

Så jag fick lägga band på ritualen eftersom vi bodde och jobbade på ett resort tillsammans, och vi åt tillsammans varje dag i nästan 2 år. Och jag ville inte att de skulle ta illa upp av min spagetti-mördar-tradition.

Här kommer en bild ifrån gårdagens promenad:



Kram på er.

Konstiga kommentarer

Har ni hört någon på TV nyheterna säga något konstigt någon gång? Igår fick Mario och jag oss ett gott skratt eftersom meterologen uttyckte sig såhär.

"It is going to be a bit breezy around the Bahamas the next few days"

A BIT BREEZY???? (betyder ungefär "lite blåsigt" enligt oss)

Ja, vi har ju bara en orkan runt knuten och folks hus blåser iväg i södra delarna av landet så... lite blåsigt lät ganska lustigt. Vad säger de när det stormar då undrade vi....

Sedan var det en slags kändiskanal där TV hallåan sa att de kommer ha ett nytt program som handlar om kändisar. Hon sa:

"Missa inte detta fantastiska program om kändisarna, programmet heter "DE ÄR INTE SOM VI"

Ha ha ha... Nä det programmet får vi helt enkelt inte missa. Det låter som en riktig succe.

Kram på er


spegla sig i havet

Ett mystiskt lugn har infunnit sig. Så lugnt att man kan spegla sig i havet. Alla bara väntar och tittar på väderleksrapporten. Vart är orkanen på väg är den stora frågan som ingen egentligen kan svara på exakt.



Jag vet att jag tjatar om stormarna och ni kanske undrar om det inte händer något annat än att kolla stormar på väder kanalen. Nej just nu händer inget alls. Vi sätter klockan på 7  varje morgon för att se den senaste uppdateringen av orkanen Ike och vart den är på väg. Det är en kategori 4 orkan vilket betyder att det blåser mellan 58 - 69 meter per sekund under en viss tidsperiod.

Här är den på kartan nu. Det är det stora röda klotet som vi oroar oss för.



Men som jag sa, här är ko-lugnt just nu. Alla sitter inne och väntar verkar det som. Inte en själ i mataffären och butiksbiträdet hade nästan somnat. Alla har handlat mat i desperation och behöver nog inte handla på ett tag.

Utemöblerna ligger fortfarande i poolen.

Enzo och jag gick och badade i tystnaden. Vattnet var grumligt och lugnt trots att stora vågor rullade in lite då och då. Någonstans därute härjar stormen. Bort med dej dumma storm.

Vi gick tillbaka till vårt igenbommade hem och tittade på väderleksrapporten för sjuttioelfte gången...


Trygghet

Så här ser stormen Hanna ut när den äntligen avlägsnar sig.



Idag var vi utan ström nästan hela dagen trots att de värsta vindarna hade lagt sig. så här såg det ut i morse.





Kontraster, eller hur. Dessa 3 bilder är alltså tagna samma dag.

Vi har några dagar att dra efter andan innan orkanen Ike närmar sig. Det sägs att den nog går längre söderut än beräknat så det är tur för vår del.

Ser på nyheterna bilder ifrån Haiti. Stackars människor. De står på sina hustak på grund av den höga vattennivån och har inte ätit på flera dagar. 200 000 människor utan hem.

Trygghet är lyx.

Man vill ha ett hus som skyddar mot väder. Man vill ha mat och vatten. Man vill vara frisk. Man vill skydda familjen mot faror...

Tar vi trygghet för givet?

När jag var liten så satt jag under en stor regnrock i min morfars båt när det började ösregna. Det var trygghet för mig då. Morfar rodde i land och såg till att vi kom hem.

Nu skulle jag vilja ha en magisk trygg rock som kunde skydda oss mot vindar och vatten.

Vi väntar på väderkanalens uppdatering för att se vart stormen är på väg.



hamrar, spikar och bygger...

Stormarna kommer.

Det har spikats och borrats och bommats igen i hela byn och det känns som om det är en spökstad. Inga människor är ute, inga utemöbler, inga bilar eller golfbilar på parkeringen. Den enda platsen som är aktiv är mataffären. Alla handlar mat inför långa dagar utan kanske både ström och vatten.

Mario fixar våra luckor.



Mario och jag satte upp luckor till våra vänners hus som är i Sverige nu.



Enzo väntar tålmodigt



En ensam segelbåt väntar....


Men nu är väntan slut, solen skiner inte längre och det blåser och stormar. Vi blev tillsagda att lägga utemöblerna i poolen eftersom de är ganska stora och man inte vill ha stolar och bord som flyger omkring kors och tvärs.

Tur med vädret?

Vi har haft besök ifrån min amerikanska värdfamilj i fyra dagar och de är fullkomligt förälskade i vår lilla by!! De hyrde en lägenhet vid stranden och skulle gärna ha stannat längre.

Följ denna länk om du vill se hur de bodde.

http://www.bahamabeachclub.com/

Men solen skiner inte alltid på Bahamas, som ni vet, och vi befinner oss just nu mitt emellan två stora stormar: orkanen Gustav och orkanen Hanna.


Trots stormarna, så lyckades vi att dyka i två dagar och zick-zacka mellan regnovädren. Vi hade soligt väder ute på havet och hann hem innan skyn öppnade sig i ösregn.



Vi gjorde fyra väldigt trevliga dyk och såg stingrocka, lobstrar, en haj, en stor grön muräna, massor av små räkor, blåsfiskar m.m. Min värdsyster och jag gillar att titta på småsaker och stack huvudet in under små överhäng och studerade anemoner, koraller, musslor och en massa ryggladslösa djur. Helt fantaskiskt vad mycket havet döljer. Vi stannade till i ett stort grottöverhäng som hade ett fint golv av vit sand. Vi satte oss där inne och tittade ut på havet. Världens bästa levande biograf.

Min värdsyster har en son som är en månad äldre än Enzo så de fick leka varje dag och utbyta leksaker med varandra. Det var mycket roligt att studera de små när de umgås på sitt speciella vis.

Nu har de gett sig av hemåt och det var nog i grevens tid eftersom orkanen Hanna har sitt sikte rakt på oss. Här kommer en bild ifrån väderkanalen och vi befinner oss mitt på strecket som säger THU AM (torsdag morgon)




Vi ska åka och handla imorgon och förbereda oss på det värsta. Vi hoppas att stormen kanske ger sig av ut till havs men det verkar inte troligt enligt väderkanalen. Jag ska ta in alla mina plantor men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med gurkplantan. Den är för stor att ta in och en av gurkorna är nu nästan helt färdig. Vi äter nog upp den snart. Det ska bli intressant att smaka på den.



Välkommen till bords Herr Gurka.


RSS 2.0